23 Ιανουάριος 2018
Τέλη Μαρτίου αλλάζουν οι τιμές ζώνης των ακινήτων

Τέλη Μαρτίου αλλάζουν οι τιμές ζώνης των ακινήτων λόγω μνημονίου αλλά θα τροποποιηθούν εκ νέου το 2019.

Η απαίτηση του μνημονίου για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» πρόκειται να υλοποιηθεί με ένταξη περισσότερων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών. Προτεραιότητα θα έχουν οι παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές, οι οποίες σήμερα εξακολουθούν να απολαμβάνουν πολύ χαμηλών τιμών λόγω του ότι δεν είναι στο αντικειμενικό σύστημα.

Μέσα στο 2018 δεν θα υπάρξει αλλαγή στα αφορολόγητα και στους συντελεστές υπολογισμού των φόρων μεταβίβασης (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, κληρονομιές, δωρεές). Επίσης,  δεν θα ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να μεταθέσει όλες τις κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με τη φορολογία ακινήτων για μετά το τέλος του μνημονίου.

Προς το παρόν, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές είναι το μεγάλο στοίχημα για το Υπουργείο Οικονομικών. Μια πρώτη πρόσκληση για τους εκτιμητές ακινήτων να συμμετάσχουν έγινε πριν τα Χριστούγεννα αλλά μετά την υποβολή περίπου 200 αιτήσεων η εκπλήρωση του στόχου για την υποβολή τεσσάρων προτάσεων ανά ζώνη ήταν αδύνατη. Έτσι δόθηκε παράταση από τους θεσμούς, με τους εκτιμητές να έχουν χρονικό περιθώριο 20 ημερών για να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Καθώς ο χρόνος που απομένει μέχρι και το τέλος Μαρτίου είναι ήδη ελάχιστος, αναμένεται η νέα πρόσκληση να είναι πιο «χαλαρή» όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής.

Συγκεκριμένα, περιπτώσεις ζωνών που θα κριθούν ως «ιδιάζουσες» (π.χ. επειδή θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των εκτιμήσεων των εκτιμητών) θα παραπεμφθούν σε δευτεροβάθμια επιτροπή, ενώ τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και η πολιτική ηγεσία. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει σύγκλιση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές, αλλά μια ακόμη «διευθέτηση» ανάλογη με αυτή που έγινε το 2016, προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή υποχρέωση. Τελική λύση αναμένεται να δοθεί το 2019.

Πηγή, Ναυτεμπορική, 29/01/2018