15 Μάρτιος 2016
Στην Βουλή οι τροπολογίες για το σύμφωνο συμβίωσης

Σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι τροπολογίες με τις ρυθμίσεις που εκκρεμούν προκειμένου να ανοίξει η εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSNET για την ηλεκτρονική υποβολή και εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αυτό αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε». Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι τροπολογίες θα ψηφιστούν την ερχόμενη Παρασκευή και η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων θα ανοίξει μέσα στο Σαββατοκύριακο 19-20 Μαρτίου ή την Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εκκρεμούν προς κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων αφορούν:

* Στην παροχή της δυνατότητας και στους φορολογούμενους που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης – είτε ετερόφυλους είτε ομόφυλους – να υποβάλουν κοινή φορολογική δήλωση όπως οι έγγαμοι.

* Στην προστασία των φορολογούμενων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, κυρίως των περιστασιακά απασχολουμένων, από την υπερφορολόγηση με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Η νομοθετική ρύθμιση που εκκρεμεί και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι παρατείνεται και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4330/2015 σύμφωνα με την οποία όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα έως 6.000 ευρώ τα οποία δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις ή από ακίνητα ή από τόκους θα φορολογηθούν με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών που προβλέπει έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το συνολικό τεκμαρτό τους εισόδημα, το οποίο προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ και εφόσον δεν έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος και δεν τηρούν βιβλία ούτε εκδίδουν φορολογικά στοιχεία. Με βάση τη διάταξη αυτή, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι πολύ μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση (άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές κ.λπ.), ακόμη κι αν υποχρεωθούν να εμφανίσουν, βάσει των τεκμηρίων διαβίωσης για το σπίτι και το αυτοκίνητό τους, τεκμαρτά εισοδήματα υψηλότερα των δηλωθέντων, δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετησίου – δηλωθέντος ή τεκμαρτού - φορολογητέου εισοδήματός τους ούτε προκαταβολή φόρου 75% επί του κύριου φόρου εισοδήματος, όπως προβλέπει κανονικά γι’ αυτούς, ο ισχύων αυτή τη στιγμή Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Η ευνοϊκή αυτή διάταξη ίσχυσε πέρυσι, στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν για τα εισοδήματα του 2014, και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θέλει απλώς να παρατείνει την ισχύ της και για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr