17 Ιούλιος 2017
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

Κατατίθεται σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος, σύμφωνα με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, έχει ολοκληρωθεί η ενσωμάτωση των σχολίων της διαβούλευσης στο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει ότι θα είναι δυνατή για όλους τους πολίτες η δυνατότητα τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών με μια σειρά από μέτρα όπως:

- επέκταση των δόσεων, από 60 σε 80.

- αναστολή πληρωμής δόσεων, για ένα χρόνο, σε όσους λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και στους μακροχρόνια ανέργους.

- μείωση των προστίμων με βάση την παλαιότητα της κατασκευής, το εμβαδό της, το αν βρίσκεται ή είναι υπό ένταξη στο πολεοδομικό σχέδιο και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο κείμενο 200 περίπου σελίδων, «ένα σύνθετο εγχείρημα που θα δώσει λύσεις». Ο υπουργός είχε επισημάνει ότι υπάρχει ήδη υστέρηση εσόδων, καθώς κάποιοι έχουν παρατείνει τις δηλώσεις τους για συναφή θέματα, προσδοκώντας ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο αντιμετώπισης από την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι, τέλος η ενοποίηση κτηματολογίου και υποθηκοφυλακείων, με στόχο να επιτρέπεται σε έναν φορέα να καλύπτει και τις δύο πλευρές, και να διαχειριστεί το κτηματολόγιο στη νέα του μορφή.

Πηγές:

In.gr, http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500151934

Newpost.gr, http://newpost.gr/oikonomia/617474/epektash-dosewn-kai-meiwsh-prostimwn-sto-neo-sxedio-nomoy-gia-ta-aythaireta