30 Ιούνιος 2020
Σε πτωτική τροχιά οι τιμές των ενοικίων

Ξεπαγώνουν τα ακίνητα Airbnb – Οι ξένοι ψάχνουν ευκαιρίες

Ανατροπές στην αγορά των ακινήτων έφερε ο κορωνοϊός, με σημαντικότερη εκείνη της πτώσης των ενοικίων.

Παράλληλα, οι αγοραπωλησίες που είχαν δρομολογηθεί πάγωσαν και πλέον ακολουθούν σκληρά παζάρια για τις νέες συμφωνίες, ενώ οι μισθώσεις τύπου Airbnb κατέρρευσαν.

Η έξοδος από το lockdown αποκάλυψε τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στο εγχώριο real estate στην εποχή του κορωνοϊού.

Ιδιοκτήτες και αγοραστές που πριν από την κρίση του κορωνοϊού είχαν δώσει τα χέρια και συμφώνησαν στην αγοραπωλησία κάποιου ακινήτου η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω της πανδημίας μπαίνουν τώρα στο παιχνίδι του παζαριού. Οι υποψήφιοι αγοραστές διαπραγματεύονται ξανά την τιμή πώλησής του για να το αποκτήσουν φθηνότερα. Πολλοί το πετυχαίνουν, ενώ άλλοι ακυρώνουν τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες να φθάνουν στο σημείο να αποσύρουν το ακίνητό τους από την πώληση. Τα παζάρια έχουν προκαλέσει ντόμινο μειώσεων στην κτηματαγορά.

Οι ειδικοί της αγοράς εκτιμούν ότι οι ανατροπές στις τιμές πώλησης των ακινήτων θα φανούν μετά την καλοκαιρινή σεζόν και σταδιακά έως και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Πολλά θα κριθούν από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, την εγχώρια δυναμική της μεσαίας τάξης, η οποία σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτη, τη στάση των αλλοδαπών επενδυτών, τον αριθμό των διαθέσιμων προς πώληση ακινήτων αλλά και τη ζητούμενη τιμή τους.

Κείμενο με πληροφορίες από TO BHMA (29/06/2020)