29 Ιούνιος 2017
Πιο ανταγωνιστική η ελληνική κτηματαγορά

Πιο ανταγωνιστική είναι η ελληνική κτηματαγορά σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, με τις τιμές των ακινήτων να παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα ακόμη και συγκριτικά με αυτές σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές αγορές.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της RE/MAX Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 18 χωρών αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων σε αυτές όπως κυμάνθηκαν κατά το 2015 και το 2016, και τις ανοδικές ή καθοδικές τάσεις που μπορεί να ακολουθήσουν στο μέλλον.

Έτσι, μία κατοικία 100 τμ σε αστική περιοχή της Ελλάδας, πωλείται κατά μέσο όρο προς 92.200 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στην περιφέρεια 67.000 ευρώ. Οι τιμές μάλιστα αναμένεται να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, καθώς η αγορά δείχνει σημάδια ανάκαμψης με ελπίδα για ακόμα καλύτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται και σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία, καθώς και η Πορτογαλία και η Σκωτία.

Οι χαμηλές τιμές και η σταθερότητα δίνουν στην Ελλάδα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες αγορές σε τομείς ειδικού κτηματομεσιτικού ενδιαφέροντος. Για παράδειγμα, στον τομέα των ακινήτων προς τουριστική εκμετάλλευση, η Ελλάδα παραμένει ακόμη πολύ πιο οικονομική σε σχέση με την Ιταλία και πολύ περισσότερο με την Ισπανία, όπου οι τιμές είναι συγκριτικά με τις ελληνικές σχεδόν διπλάσιες.

Να σημειωθεί επίσης ότι η κτηματομεσιτική αγορά στην Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι αγοραπωλησίες το 2015 αυξήθηκαν κατά 25,8 % σε σχέση με το 2014.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1500151933