24 Οκτώβριος 2017
Παράμετροι υπολογισμού αντικειμενικών αξιών

Σύμφωνα με τις νέες αντικειμενικές αξίες και με νέους συντελεστές θα κληθούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ 6.500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων το 2018, σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» οι αξίες των ακινήτων θα υπολογιστούν με βάση τα μισθώματα, τις αγοραπωλησίες και τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας. Πυρήνας του συστήματος υπολογισμού των νέων τιμών ζώνης είναι ένας ειδικός αλγόριθμος ο οποίος απαρτίζεται από:

α. στοιχεία που προκύπτουν από τις εκτιμήσεις που κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες των τραπεζών στο πλαίσιο των χορηγήσεων τους με προσημείωση ακινήτων, και τα οποία επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

β. το τίμημα που δηλώνεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων που παρακολουθούνται και καταγράφονται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

γ. τα στοιχεία μίσθωσης (με βασικό συστατικό το μηνιαίο μίσθωμα) που δηλώνουν οι φορολογούμενοι στην εφαρμογή ηλεκτρονικής θεώρησης μισθωτηρίων συμβολαίων ακινήτων. 

Να σημειωθεί ότι η ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί στο ΥΠΟΙΚ για το ζήτημα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες προβλέπει αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές.

 

Πηγή: Capital.gr