09 Οκτώβριος 2017
Μηδενικές εισπράξεις από την αυξημένη φορολογία

«Η τεράστια αύξηση της φορολογίας ακινήτων αποφέρει ουσιαστικά μηδενικές, στην καλύτερη περίπτωση, καθαρές εισπράξεις στο κράτος, ενώ το πιο πιθανό καθαρό αποτέλεσμα είναι αρνητικό» . Το παραπάνω στηρίζει σε άρθρο του στην έντυπη Ναυτεμπορική ο Δημήτρης Χριστέλης, Ερευνητικός εταίρος στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης Φεντερίκο ΙΙ.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστέλη, η υιοθέτηση σκληρών δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα της κρίσης (π.χ. ΕΝΦΙΑ) πυροδοτεί αλυσιδωτά μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις τόσο στην αγορά των ακινήτων όσο και σε συναφείς τομείς της οικονομίας όπως η δανειοδότηση του ιδιωτικού τομέα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Πίσω από την υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας των ακινήτων βρίσκεται η αντίληψη πως αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές αυξάνονται νομοτελειακά και τα καθαρά φορολογικά έσοδα. Αυτό όμως δεν είναι σωστό, σε περιόδους βαθιάς ύφεσης και ειδικότερα σε σχέση με τα ακίνητα, τα οποία έχουν μια σειρά από λειτουργίες: α. παρέχουν στέγη, β. αποτελούν μέρος της παραγωγικής διαδικασίας για προϊόντα μιας οικονομίας, γ. είναι το κύριο όχημα αποταμίευσης των νοικοκυριών, δ. είναι σημαντικό όχημα επένδυσης σε κάθε οικονομία, ε. αποτελούν την κύρια μορφή ενεχύρου των δανείων. Η φορολογία των ακινήτων επιδρά αρνητικά σε αυτές τις λειτουργίες, επιφέροντας πολλαπλά πλήγματα στην οικονομία» εξηγει ο κ. Χριστέλης

Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ ως μελέτη περίπτωσης ο κ. Χριστέλης γράφει ότι το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή του φόρου προκύπτει αφού αφαιρέσουμε από τα 2,65 δισ. ευρώ (τα οποία αποφέρει) τις απώλειες εσόδων που προκαλεί.

Συγκεκριμένα ο φόρος μειώνει  το διαθέσιμο εισόδημα, την αξία της ακίνητης περιουσίας και άρα την κατανάλωση που εξαρτάται από αυτήν, και, τέλος,  την επένδυση στις κατοικίες, λόγω του αυξημένου ρίσκου και των συνεχώς μειούμενων τιμών τους.

«Οι τρεις αυτές επιπτώσεις οδηγούν, με συντηρητικούς υπολογισμούς για τη φάση ακραίας ύφεσης, σε πτώση του ΑΕΠ κατά 6-9 δισ. τον χρόνο, η οποία μεταφράζεται σε απώλειες 70.000-100.000 θέσεων εργασίας και φορολογικών εσόδων ίσων με 2,2-3,3 δις», συμπεραίνει, προτείνοντας την κατάργηση της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

 «Πρέπει στη σημερινή συγκυρία να καταργηθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, ενώ παράλληλα έχει μηδενική, αν όχι αρνητική, επίδραση στα δημόσια έσοδα», καταλήγει το άρθρο.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική (09/07/2017)