22 Ιούλιος 2014
Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για τα κενά ακίνητα

Aθήνα
Τη μείωση κατά 50% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα κενά ακίνητα που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους ζήτησε εκ νέου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
 

Σχολιάζοντας με ανακοίνωσή της την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ, η Ομοσπονδία αναφέρει πως η κυβέρνηση δείχνει να αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων.

Όπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, η ρύθμιση για το Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου που περιλαμβάνεται στην τροπολογία βρίσκεται πράγματι στη σωστή κατεύθυνση, αφορά όμως ιδιοκτήτες οικοπέδων συγκεκριμένων περιοχών και μόνο. Οι δε λοιπές διατάξεις ρυθμίζουν διαδικαστικά και διοικητικής φύσης θέματα σε σχέση με την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

«Για την ταμπακιέρα το υπουργείο Οικονομικών δεν λέει κουβέντα. Και η ταμπακιέρα είναι γνωστό ότι δεν είναι άλλη από τη μείωση κατά 50% του ΕΝΦΙΑ για τα κενά ακίνητα, που δεν αποφέρουν κανένα έσοδο στους ιδιοκτήτες τους» αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι για το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα που αφορά τους χιλιάδες ιδιοκτήτες των κενών ακινήτων σε όλη τη χώρα, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει να μη λαμβάνει καμία πρόνοια».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων υπενθυμίζει ότι με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει την πλήρη εικόνα όχι μόνο για τα δηλούμενα εισοδήματα, αλλά και για όλα τα κτίσματα που δηλώθηκαν ως κενά και παραμένουν ξενοίκιαστα και αχρησιμοποίητα.

«Η μείωση του φόρου σε επίπεδα ανεκτά για τους φορολογούμενους δεν αποτελεί μόνο ζήτημα κοινωνικής και φορολογικής δικαιοσύνης, αλλά επιπλέον θα εξασφαλίσει αυξημένη εισπραξιμότητα του νέου φόρου» καταλήγει η ανακοίνωση.

Newsroom ΔΟΛ

Πηγη:in.gr