29 Μάιος 2018
Golden Visa: μια χρυσή ευκαιρία

H Golden Visa είναι η απάντηση στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι ενδιαφέρονται να πωλήσουν με το μεγαλύτερο δυνατός όφελος αλλά προβληματίζονται με την διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό στην εγχώριας αγοράς.

Golden Visa ονομάζεται το ειδικό πρόγραμμα χορήγησης εκτεταμένης άδειας παραμονής σε μια χώρα  εφόσον ο αιτών διαθέτει ακίνητη περιουσία σημαντικής αξίας στη χώρα. Αντίστοιχα προγράμματα υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, με διαφορετικούς όρους εισόδου και διαφορετικές παροχές στους δικαιούχους. Στην χώρα μας το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 και θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστικό

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας του υποψήφιου κατόχου Golden Visa ανέρχεται στα €250.000 (σύμφωνα με το συμβόλαιο αγοραπωλησίας).

Ως ακίνητη περιουσία θεωρείται τόσο ένα ακίνητο ή ακίνητα των οποίων ο ενδιαφερόμενος διαθέτει την κυριότητα, νομή και κατοχή καθώς και μετοχές ή εταιρικά μερίδια σε ακίνητα, καθώς και μισθωμένα ακίνητα για τα οποία ο ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης για δέκα χρόνια.

Εκτός από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, η άδεια τύπου Golden Visa χορηγείται τόσο στον ιδιοκτήτη όσο και στον/ στην σύζυγο, τους γονείς τους καθώς και στους απευθείας απογόνους τους εφόσον εκείνοι είναι κάτω των 21 ετών.  

Η άδεια υπόκειται σε ανανέωση κάθε πέντε (5) χρόνια ενώ δίνεται η δυνατότητα αίτησης για υπηκοότητα μετά από επτά χρόνια παραμονής. Να σημειωθεί ότι ο κάτοχος έχει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει η Συνθήκη Σέγκεν για μετακίνηση σε άλλες χώρες.

Η Golden Visa αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη τόσο για αλλοδαπούς οι οποίοι επιθυμούν να μείνουν μόνιμα και να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά ταλαιπωρούνται με το συμβατικό σύστημα χορήγησης και ανανέωσης αδειών εισόδου και παραμονής όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας μας που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν την ακίνητη περιουσία τους με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

 

 

 

Facts

  • Με τα  €250.000  ως κόστος εισόδου, το ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa κατατάσσεται στην πρώτη θέση ανταγωνιστικότητας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, μαζί με εκείνο της Λετονίας.

  • Στα επιπλέον πλεονεκτήματα του προγράμματος όπως υλοποιείται στη χώρα μας περιλαμβάνονται η δυνατότητα μη υποχρεωτικής παρουσίας του επενδυτή στη χώρα και η επέκτασή του στα μέλη της οικογένειάς του.

  • Η Golden Visa παρουσιάζει αυξητική τάση, με τις άδειες διαμονής για ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν διαμορφωθεί στις 1.684, ενώ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειακών μελών, στις 4.095. Παραμένει ωστόσο αριθμητικά πίσω από την Πορτογαλία και την Ισπανία.

  • Εκτιμάται ότι κατά το 2016 το πρόγραμμα βελτίωσε την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας επιφέροντας αύξηση του ΑΕΠ  κατά 0,1%

  • Οι περισσότεροι δικαιούχοι μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι Κινέζοι, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι και οι Αιγύπτιοι. Η Κίνα ανέρχεται επίσης πρώτη σε δικαιούχους προγραμμάτων Golden Visa παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2016, το 50% των Κινέζων υψηλού εισοδήματος σκέφτεται σοβαρά τη μετανάστευση.

  • Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι περισσότερες Golden Visas την περασμένη χρονιά εκδόθηκαν στην Πορτογαλία, ίσως καθώς μετά την παρέλευση έξι χρόνων στο πρόγραμμα η χώρα δίνει τη δυνατότητα και αίτησης και για υπηκοότητα. Ιστορικά, η χώρα που ωφελήθηκε περισσότερο από το πρόγραμμα στην Ευρώπη ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο αν και λόγω Brexit το ενδιαφέρον των επενδυτών μειώθηκε δραματικά κατά την τελευταία χρονιά.

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει το Γραφείο μας, η Συμβολαιογράφος μπορεί να σας ενημερώσει  σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθώς και να αναλάβει σχετικές με την ιδιότητά της διαδικασίες.