21 Μάιος 2015
ΦΠΑ τριών... ταχυτήτων

Τρεις είναι πλέον οι συντελεστές που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τον ΦΠΑ μετά την άρνηση των δανειστών να δεχθούν μειωμένο συντελεστή για συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές συζητούν έναν χαμηλό συντελεστή 7%, ένα μειωμένο 14% και τον βασικό που θα παραμείνει στο 23%. Στον μειωμένο συντελεστή θα υπάγονται τα φάρμακα, τουλάχιστον τα βασικά είδη διατροφής, τα βιβλία, οι εφημερίδες και τα περιοδικά.

Στην κλίμακα του 14% (σήμερα 13%) θα υπάγονται τα υπόλοιπα είδη διατροφής, η εστίαση, τα ξενοδοχεία, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), τα κόμιστρα ταξί, τα αναψυκτικά, το εμφιαλωμένο νερό, καφές, χυμοί, επισκευές, ιδιωτικές κλινικές, κινηματογράφοι, θέατρα και λουλούδια. Στον βασικό συντελεστή θα υπάγονται ακίνητα, καύσιμα, αυτοκίνητα, λογαριασμοί τηλεφωνίας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, οινοπνευματώδη, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, απορρυπαντικά, πλαστικά, λιπάσματα, είδη υγιεινής, γυμναστήρια, κομμωτήρια, συνεργεία, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λογιστές και κτηματομεσίτες.

Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, όπου σήμερα εφαρμόζονται μειωμένοι κατά 30% συντελεστές (εκτός Αργοσαρωνικού και Κρήτης), δηλαδή 16%, 9% και 5%, με κόστος για τον προϋπολογισμό 347 εκατ. ευρώ, από το Φθινόπωρο καταργούνται οι ειδικοί συντελεστές και αναζητείται σύστημα επιστροφής της διαφοράς φόρου για τους μόνιμους κατοίκους.

Στο τραπέζι επανέρχεται και ο φόρος 0,1% - 0,2% για τραπεζικές συναλλαγές, με εξαίρεση τις συναλλαγές στα ATM, τις συναλλαγές ως 500 ευρώ, τις συναλλαγές με χρεωστική κάρτα.

Πηγή: Mega