Τηλ. επικοινωνίας
+30 210 7231452
Συμβολαιογράφος Μαριανέλλα Αλ. Ιωάννου

Καταργείται η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ σε μεταβιβάσεις ακινήτων

Σημαντικό θα είναι το όφελος στις συναλλαγές ακινήτων από την επικείμενη κατάργηση της βεβαίωσης μη οφειλής του τέλους ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ), καθώς αναμένεται να εξοβελιστεί ένα έγγραφο που συχνά απαιτούσε ακόμα και τρεις μήνες προκειμένου να χορηγηθεί στους ενδιαφερομένους. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπ. Εσωτερικών Στ. Πέτσας στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιδιοκτητών Ακινήτων της ΠΟΜΙΔΑ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, έχει ήδη ετοιμαστεί διάταξη για την κατάργηση της βεβαίωσης ΤΑΠ στα συμβόλαια αγοραπωλησιών ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ είχε καταργηθεί το 2014, αλλά επανήλθε το 2017. Πρόκειται για άλλο ένα έγγραφο που προστέθηκε στη λίστα των απαιτούμενων βεβαιώσεων και πιστοποιητικών που συνοδεύουν υποχρεωτικά κάθε αγοραπωλησία ακινήτου σήμερα, εξέλιξη που έχει φέρει τη χώρα μας στην 153η χειρότερη θέση παγκοσμίως, με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σήμερα η βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ (εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ) αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην επιτάχυνση της διαδικασίας αγοραπωλησίας ακινήτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων, Γιώργο Ρούσκα, «για τις απλές περιπτώσεις μεταβιβάσεων απαιτείται ένας μήνας, ενώ για τις πιο σύνθετες από τρεις έως εννέα μήνες». Οπως ανέφερε, μεταξύ των καθυστερήσεων περιλαμβάνεται ασφαλώς και η έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ, που για παράδειγμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 4.000 αιτήσεις, ενώ άλλες περιπτώσεις καθυστερήσεων αφορούν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας, ζητήματα με τους δασικούς χάρτες και την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Νίκου Ρουσάνογλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εδώ.