22 Μάιος 2017
Επικυρώσεις: η Σφραγίδα της Χάγης

Η Σφραγίδα της Χάγης (Apostille) είναι η σφραγίδα η οποία απαιτείται, σύµφωνα µε την Σύµβαση Επισηµείωσης της Σφραγίδας της Χάγης (5-10-1961), να τεθεί στα δηµόσια έγγραφα από το Κράτος που τα έχει συντάξει, προκειμένου να βεβαιωθεί η γνησιότητα της υπογραφής και η ιδιότητα µε την οποία ενήργησε ο υπογράφων το έγγραφο και ενδεχοµένως, η ταυτότητα της σφραγίδας ή του επισήματος που φέρει το έγγραφο.

Η χορήγηση της Σφραγίδας της Χάγης είναι βασική προϋπόθεση για να γίνουν δεκτά τα δηµόσια έγγραφα μεταξύ οποιουδήποτε Κράτους έχει προσχωρήσει στην Σύµβαση αυτή και οποιωνδήποτε Κρατών δεν έχουν προβάλλει αντίρρηση κατά της προσχώρησης του. Η Ελλάδα κύρωσε την ανωτέρω Σύµβαση µε τον νόµο 1497/1984 – ΦΕΚ Α’ 188/27-11-1984.

Κράτη µη-µέλη της Σύµβασης της Χάγης είναι τα εξής: Αιθιοπία, Αλγερία, Αφγανιστάν, Γκάνα, Ερυθραία, Ινδονήσια, Ιράκ, Ιράν, Κένυα, Λ.∆. Κονγκό, Λιβύη, Μάλι, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Πακιστάν, Σενεγάλη, Σουδάν, Σρι Λάνκα, Φιλιππίνες. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει αντιταχθεί στην εισδοχή ορισμένων χωρών στη Σύμβαση, και ως εκ τούτου αυτή δεν ισχύει μεταξύ αυτών και της Ελλάδας. Οι χώρες αυτές είναι: Αλβανία, Περού, Κιργιστάν, Μογγολία Ουζμπεκιστάν.

Πώς χορηγείται;

Για την χορήγηση της Σφραγίδας της Χάγης είναι απαραίτητη η ύπαρξη του δείγµατος υπογραφής του υπογράφοντος το δηµόσιο έγγραφο, µε εξαίρεση τα έγγραφα που φέρουν την προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή (ψηφιακή υπογραφή) ΠΠ1, σύµφωνα µε τις διατάξεις των άρθρων 2 και 3 του Π∆ 150/2001 – ΦΕΚ 125 Α’/25-6-2001.

Δημόσια έγγραφα που μπορούν να δεχθούν τη Σφραγίδα της Χάγης είναι:

 - Τα έγγραφα που προέρχονται από αρχή ή δηµόσιο υπάλληλο δικαιοδοτικού οργάνου του κράτους, συμπεριλαμβανομένων και των εγγράφων που προέρχονται από εισαγγελική αρχή, δικαστικό γραμματέα ή δικαστικό επιμελητή.

 - Τα διοικητικά έγγραφα.

 - Τα συμβολαιογραφικά έγγραφα.

 - Οι επίσηµες βεβαιώσεις που τίθενται σε ιδιωτικό έγγραφο (βεβαιώσεις- θεωρήσεις- επικυρώσεις).

* Όταν τα έγγραφα πρόκειται να σταλούν σε Κράτος µη µέλος της Σύµβασης της Χάγης (Apostille) ή σε Κράτος για το οποίο η χώρα µας έχει εγείρει αντιρρήσεις, ακολουθείται η οδός της επικύρωσης των εγγράφων αυτών από τα εποπτεύοντα Υπουργεία και στην συνέχεια από το ΥΠΕΞ.

* Ο κατάλογος συμβαλλομένων χωρών σε ειδικές κατηγορίες (π.χ. έγγραφα δήμων-ληξιαρχείων, πολύγλωσσο πιστοποιητικό ικανότητας γάμου, έγγραφα πρεσβειών και ξένων διπλωματικών αρχών) μπορεί να διαφέρει από τον γενικό. Για τις κατηγορίες αυτές συνίσταται ειδικός έλεγχος των όσων ισχύουν, από τους ενδιαφερόμενους.

Οι φορείς χορήγησης της Σφραγίδας είναι:

-          Αποκεντρωμένες διοικήσεις

-          Περιφέρειες

-          Πρωτοδικεία

Πηγή: Lawspot.gr, https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/voithitika-kemena/sfragida-tis-hagis-apostille-ola-osa-hreiazetai-na-gnorizete