03 Σεπτέμβριος 2014
Θετική για εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ η Τρόικα

Το «πράσινο φως» για εκπτώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) έδωσε την Τρίτη στο Παρίσι η τρόικα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθεί ζήτημα για τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ.

Στη συζήτηση της Τρίτης που έγινε σε πολύ κάλο κλίμα, οι κ.κ. Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) εμφανίσθηκαν συγκαταβατικοί σε πολλά από τα ζητήματα που έθεσε η ελληνική πλευρά τόσο στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών, όσο και στο σκέλος των μακροοικονομικών μεγεθών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, ο Πρόεδρος του ΣΟΕ Χριστόδουλος Στεφανάδης και ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής Μάνος Μαματζάκης παρείχαν στην τρόικα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία εσόδων και δαπανών στο 8μηνο 2014, αλλά και στοιχεία για τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στο τρέχον έτος και το 2015.

Από την πλευρά της η τρόικα ήγειρε το θέμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων από τις δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια, θέμα το οποίο η κυβέρνηση ακόμη επεξεργάζεται ως προς την λύση του.

Στη συζήτηση μετείχαν ενεργά οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης, οι οποίο παρενέβησαν σε όλα τα θέματα που τέθηκαν.

Στέλεχος της τρόικας σχολιάζοντας στο in.gr το πνεύμα των συζητήσεων της Τρίτης δήλωσε τα εξής: «Κάναμε ένα αναλυτικό απολογισμό των εξελίξεων, προκειμένου να κατανοήσουμε το ποια θα είναι τα βασικά θέματα των διαπραγματεύσεων του Σεπτεμβρίου. Σκοπός των επαφών είναι να διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά τις εκκρεμότητες του προγράμματος και να επιταχύνουμε την αξιολόγηση του φθινοπώρου».

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο που μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των επαφών τόνισε : «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και προσδοκούμε να συνεχίσουμε και αύριο με τον ίδιο τρόπο με τους υπουργούς».

Το θέμα του ΕΝΦΙΑ

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα τις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ, περιγράφοντας με νοερό τρόπο και τις αντιδράσεις που προκαλεί ο φόρος. Οι κ.κ. Χαρδούβελης και Μαυραγάνης εστίασαν στις λελογισμένες εκπτώσεις που εξετάζονται και ανέλυσαν την φιλοσοφία τους.

Οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν λίγο χρόνο προκειμένου οι αλλαγές να αναλυθούν από τα τεχνικά κλιμάκια των οργανισμών - η τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ κατατίθεται την Παρασκευή στην Βουλή- , ωστόσο εμφανίσθηκαν θετικοί στην χορήγηση εκπτώσεων εφόσον δεν τεθεί σε κίνδυνο ο εισπρακτικός στόχος.

Οι σημερινές επαφές

Την Τετάρτη θα συναντηθούν με την τρόικα παρουσία του κ. Χαρδούβελη ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης.

Οι συζητήσεις αυτές θα εστιασθούν στα εξής:

Υπουργείο Ανάπτυξης:
O κ. Δένδιας θα συζητήσει με την τρόικα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τις προωθούμενες αλλαγές στο Νόμο Κατσέλη. Θα θίξει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ενώ θα παρουσιάσει και τις αλλαγές που έχει επιφέρει η κυβέρνηση στην λειτουργία της αγοράς τους τελευταίους μήνες (Κυριακές). Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το θέμα της ρευστότητας στην ελληνική αγορά και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την αύξηση της χρηματοδότησης προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ πιέζουν για τη ταχύτερη δυνατή διευθέτηση χιλιάδων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων και προκρίνουν την εξωδικαστική επίλυση διαφορών ως την πλέον ενδεδειγμένη μέθοδο. Βάρος θα δοθεί στην επιτάχυνση των φορολογικών δικών καθώς στα διοικητικά δικαστήρια εκκρεμούν περίπου 100.000 εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Υπουργείο Εργασίας: Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γενική γραμματέας Άννα Στρατινάκη θα προσπαθήσουν να «αναχαιτίσουν» τις πιέσεις του ΔΝΤ στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων επιμένοντας στη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος και θα ζητήσουν πίστωση χρόνου, ώστε το Διεθνές Γραφείο Εργασίας να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Άλλωστε αντίστοιχες αντιρρήσεις αναμένεται να εκφράσουν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης. Στο ζήτημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων θα γίνει αναλυτική συζήτηση για το θέμα της προκήρυξης απεργιών (η τρόικα ζητά συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης) , αλλά και τη χρηματοδότηση των συνδικάτων.

Για το ασφαλιστικό η ελληνική αντιπροσωπεία αφενός θα ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και μείωσης των παρεχομένων συντάξεων, αφετέρου θα ζητήσει βελτίωση της ρύθμισης για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με κατηγοριοποίηση των οφειλετών και αποπληρωμή των οφειλών από 72 έως 100 δόσεις.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Στο επίκεντρο θα βρεθεί το ζήτημα των 6.500 απολύσεων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, που απομένουν για να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι θα υπάρξουν απολύσεις από τους υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι ο στόχος θα επιτευχθεί κυρίως από την επιτάχυνση της πειθαρχικής δικαιοσύνης και από τον έλεγχο των συμβάσεων που μετατράπηκαν παρανόμως σε αορίστου χρόνου. Η τρόικα αναμένεται να εγκρίνει να προσμετρηθούν στις απολύσεις και όσοι παραμένουν στη θέση τους με προσωρινές διαταγές και θα αποχωρήσουν σε άμεσο μέλλον.

Θανάσης Κουκάκης
Πηγή: in.gr