02 Μάρτιος 2015
500.000€ το αφορολόγητο όριο για τα ακίνητα

Ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, μίλησε για τις αλλαγές που ετοιμάζονται σχετικά με το αφορολόγητο όριο και το ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα μίλησε για κατάργηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων μετά την πληρωμή της τελευταίας δόσης, αφού επεξεργάζεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Επίσης ανακοίνωσε πως το αφορολόγητο όριο θα είναι στις 500.000€ και θα αφορά τις αξίες των ακινήτων με τις αναθεωρημένες αντικειμενικές τιμές. Ωστόσο αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα ξεκάθαρο είναι αν το αφορολόγητο όριο θα αφορά στην πρώτη κατοικία και μόνο ή στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Δηλαδή εάν κάποια οικογένεια διαθέτει τρία ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ θα εξαιρεθεί από τον φόρο; Ή θα εξαιρεθεί μόνο ένα από τα ακίνητα, το οποίο και χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία;

Από τα όσα έχουν αναφερθεί, συμπεραίνεται ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει, με παραλλαγές ίσως, τον φόρο ακινήτων που είχε επιβληθεί το 2008 (ΕΤΑΚ) από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη. Ο φόρος που είχε επιβληθεί το 2008 προέβλεπε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ με συντελεστή 0,1% επί της αντικειμενικής αξίας.

Ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ γιατί δεν επιφέρει έσοδα. Για τις 100 δόσεις είπε: «Θα φέρουν έσοδα, δεν θα δημιουργήσουν χρηματοπιστωτικό πρόβλημα. Δεν μπορούν να μην το αποδεχθούν οι εταίροι, εμείς θα προχωρήσουμε». Τέλος, ανέφερε πως όσοι πληρώνουν κανονικά μέχρι τώρα πρέπει να έχουν ένα μπόνους και είπε πως το σχετικό νομοσχέδιο των 100 δόσεων θα κατατεθεί κανονικά όπως έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.